Domů » Recepty » SPANAKOTIRÓPITA – řecký sýrovo-špenátový koláč

SPANAKOTIRÓPITA – řecký sýrovo-špenátový koláč

SPANAKOTIRÓPITA
SPANAKOTIRÓPITA (σπανακόπιτα) - křehký slaný koláč z řeckých pekáren je naše oblíbená a nejen snídaňová pochoutka.

Příprava receptu je trochu zdlouhavá, a tak přichází většinou na řadu v případě špatného počasí a plavbě na katamaránu, kde se příprava jídel v salonku mění ve společenskou činnost. Případně se tímto v Česku dají na chvíli utlumit abstinenční příznaky, když Vám schází plavení v řeckých vodách.

Filo těsto se dá běžně koupit v řeckých potravinách v Česku a musím říct, že se spanakotirópitou to nemám tak jak s ouzem, které si stejně nejvíc vychutnám v Řecku na lodi a v Česku ta mořská atmosféra prostě chybí.

Pro 6člennou posádku:

Cibuli, česnek a kopr nakrájíme najemno. Česnek před krájením rozmáčkneme plochou stranou nože. Špenát omyjeme, odděláme z něj stonky a nahrubo ho nasekáme. Feta sýr rozdrobíme rukou.

Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli, až zesklovatí přidáme česnek, chvíli mícháme a dáváme si pozor, aby nezhořkl. Poté přidáme špenát jen na 1-2 minuty, aby pouze lehce zvadnul. Směs přendáme do mísy, kde vmícháme feta sýr, vajíčka, kopr, mléko a dochutíme solí, pepřem a troškou nastrouhaného muškátového oříšku.

V případě, že jste se rozhodli udělat verzi s masem, tak na pánvičce osmahneme mleté maso, okořeněné pepřem a solí a poté ho vmícháme do směsi.

Důležité je správně pracovat s phyllo těstem. Je velmi tenké a rychle vysychá, proto je nutné si vše připravit, než ho vytáhneme z ledničky. V momentě, kdy máme připravenou směs, rozpuštěné máslo a olejem vytřenou zapékací mísu, můžeme těsto vytáhnout a začít. Plát phyllo těsta položíme do mísy, přičemž vůbec nevadí, když plát na stranách přesahuje mísu a potřeme máslem tu část, která nepřesahuje. Položíme celkem 6 vstev, které poctivě pokaždé potřeme máslem, než položíme další vrstvu. Je dobré měnit úhly pokládání těsta, aby těsto přesahovalo na jiných místech. Na poslední potřenou vstrvu rozprostřeme směs a začneme ji přikrývat přesahujícími pláty, přičemž opět důkladně potíráme. Poté položíme zbývající (potřené) pláty těsta a uplně vrchni vrstvu potřeme olejem.

Spanakotirópitu dáme péct zhruba na 45-60 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Až je těsto dozlatova vyndáme a podáváme buďjako teplé nebo studené, na snídani či na večeři,.. v tom spočívá všestrannost Spanakotirópity.

Tip: Ideální je velmi ostrým nožem lehce přejet vrchní vrstvu těsta do tvaru požadovaných porcí, protože se poté špatně krájí, ale dejte pozor, abyste těsto neprokrojili až na směs.

Párování s vínem: Doporučujeme aromatické odrůdy typu mezinárodního Sauvignon Blanc nebo řeckého Moschofilera.

Text a foto: Michaela Kapičková

Podobné články

Pražma
Pražma

V dnešním seriálu o vaření na lodi se budeme věnovat přípravě mořských ryb. Mezi nejsnadněji dostupné patří pražmy, které jsou velmi jednoduché na přípravu, nevypadají nijak exoticky, takže neodradí ani zdrženlivější strávníky. Navíc jsou dost velké, aby v nich nebyly malé kosti,  přitom dost malé, aby se daly snadno připravit v podmínkách běžné lodní kuchyně.

Pokračovat ve čtení
Kuřecí stifado
Stifado

Stifado je velmi univerzální a chutný pokrm, který se v Řecku připravuje na mnoho způsobů z nejrůznějších druhů masa.

My si dnes připravíme kuřecí stifado, což je velmi jednoduchá a rychlá varianta, protože se kuřecí maso nemusí nákladat den dopředu tak jako hovězí či jehněčí nebo bez naložení vařit zase o hodně déle, aby bylo maso měkké. Navíc se na lodi můžete rozhodnout, zda maso necháte dusit na plotně nebo vám bude příjemnější stifado upéct v troubě.

Pokračovat ve čtení
Langusty na Kubě
Langusty na kubánský způsob

Kdo z jachtařů gurmánů se ještě nestihl na Kubu podívat, neměl by váhat! Kuba mění svou tvář a směna langust za pár lahví rumu už brzy může být minulostí.

Podělíme se s vámi o skvělý recept na přípravu „kubánských“ langust, kterou nám prozradili místní rybáři. Jednoduché, rychlé a dokonalé.

Pokračovat ve čtení

Kontaktujte nás

Jsme tu, abychom plnili Vaše jachtařská přání.
Napište nám o nich.