Pracovní postup:
Čerstvé langusty nařežeme po článcích na kousky, které dáme do velkého hrnce. Rajčata i česnek si nakrájíme nahrubo a přidáme je do hrnce k langustám, které osolíme, zalijeme černým pivem a vaříme pod pokličkou 20-30 minut podle velikosti langust. Pokud vezmeme v potaz všeobecně zažité kulinářské postupy, může nám tento postup připadat trochu prazvláštní, ale věřte, že kubánští rybáři v tom mají svůj systém, léta praxe a k tomu ještě jako bonus bezstarostný přístup k životu.
Fazole propláchneme a dáme vařit do osolené vody, fazole musí být pořád lehce potopené. Po 1-1,5hod. jsou fazole měkké, není třeba je předem namáčet. Uvařené fazole udržujeme mírném varu. Na pánvičce osmažíme kousky slaniny, přidáme měsíčky cibule a nadrcený česnek a nakonec propláchnutou rýži. Zalijeme vodou, které by mělo být zhruba 2cm na rýží. Dusíme do změknutí rýže. Voda se musí vstřebat a konečné jídlo má být sypké. Černé fazole jsou po uvaření pevné a mají zajímavou lehce oříškovou chuť. Congri patří k tradičním kubánským pokrmům a podává se i samostaně. Jídlo má řadu variací.
Tyto jednoduché a vynikající langusty s rýží congri by svou chutí mohly konkurovat leckteré michelinské restauraci. Ovšem je třeba podotknout, že tento recept jde finančně realizovat pouze v kubánských vodách
Langusty servírujeme ihned s rýži congri, kterou si připravíme předtím, než začneme dělat langusty.