Pro 6člennou posádku:
- 1kg čerstvého tuňáka
- 1 kg malých cuket (ideálně s květy)
- 6 rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červená cibule
- 1 lžička hnědého cukru
- červený vinný ocet
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Citrón
- listy bazalky
- 2 plátky feta sýru
Cukety opláchneme, podélně rozpůlíme a ještě překrojíme napůl. Tuňáka naporcujeme na vyšší špalíčky, osolíme a opepříme. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Slupky rajčat nakrojíme u stopky do tvaru kříže a vložíme do horké vody. Až se začně slupka odlupovat, vyndáme je z vody, sloupneme a nakrájíme je na větší kusy.
V menším hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme cibuli, počkáme až zesklovatí a pak vmícháme česnek. Necháme chvíli restovat a poté přidáme rajčata, cukr, hrst listů bazalky, zakápneme červeným vinným octem a osolíme. Jakmile začne směs lehce bublat, stáhneme a vaříme na mírném plameni zhruba 45 minut, než omáčka dostatečně nezhoustne.
Mezitím si rozpálíme gril na nejvyšší možnou teplotu a dáme na něj cukety s tuňákem. Délka grilování se odvíjí od toho, zda chceme tuňáka rare, medium nebo well done. My jsme grilovali na medium, přičemž jsme tuňáka po vyjmutí z grilu zabalili na minutku do alobalu, aby krásně došel. Mezitím si nakrajíme 2 rajčata na plátky, které posypeme feta sýrem. Na talíř přidáme tuňáka, cukety a zakápneme rajčatovou redukcí. Dle chuti dochutíme olejem, solí, pepřem a bazalkou.