Pod pojmem „plavby s profesionální posádkou“ myslíme plavbu na jachtách, které mají svou stálou posádku a v místě plavby je jachta i její posádka oficiálně, protože splňuje místní podmínky.
Proč to zdůrazňujeme? Ne všechny nabídky na plavbu s kapitánem, případně posádkou splňují tato kritéria a zdaleka ne všichni kapitáni a posádky jsou profesionální. Majitel ALTUMARE, Tomáš Kapička, často opakuje, že bohužel nezná žádnou jachtu plující pod českou vlajkou, která by legálně pořádala plavby s platícími klienty v zahraničí, ať už s posádkou, nebo bez. A rozhodně to není tím, že by žádné jachty pod českou vlajkou neznal…
Jakmile si vyberete destinaci a konkrétní jachtu k pronájmu je vhodné před finálním potvrzením zkontrolovat, jestli jachta skutečně splňuje Vaše požadavky. K tomu je nejlepší se v klidu zamyslet nad tím, jak vlastně budete chtít na jachtě trávit čas. Něco jiného to bude s malými dětmi, které jistě ocení nafukovací skluzavky do vody, pro kojence a batolata se bude hodit menší bazének pro osvěžení apod. Starší ratolesti ocení naopak vodní atrakce jako rychlý člun, vodní lyžování a jízdu na banánu a dalších atrakcích. Pokud máte jasné představy, která místa chcete navštívit, je správná chvíle se o tom pobavit, aby se předešlo případným zklamáním.
Tohle všechno by bylo dobré promyslet a probrat s tím, u koho pronájem objednáváte ještě než proběhne definitivní potvrzení pronájmu a platba.
Čím víc se bude plavba blížit, ale nemělo by to být později než asi měsíc před naloděním, je nutné informovat posádku o Vašich prioritách pro zásobování jachty a stravování. Zpravidla má posádka připraveny dotazníky, ve kterých upřesníte případné alergie a stravovací preference (počet a vydatnost jídel denně, např. snídaně se sklenkou šampaňského?, snack, 2-chodový lehký oběd s vínem, odpolední drink a dezert, 3-chodová večeře apod.). Velice důležité je oznámit posádce co máte rádi, jestli uvítáte mořské plody, nebo spíš maso apod. Které ovoce a zeleninu chcete mít na palubě apod. Na základě těchto informací posádka sestaví jídelníček a podle něj zajistí nákup potřebných potravin. K tomu použije zálohu (tzv. APA), kterou zaplatíte s poslední splátkou ceny charteru a která běžně činí 20 % ceny charteru. Z této zálohy posádka platí provoz jachty a nákupy a pravidelně veškeré pohyby předkládá k vyúčtování. Případný zbytek na místě vrátí, pokud nebude záloha stačit, požádá o její doplnění.
V neposlední řadě bude vhodné asi týden před naloděním potvrdit očekávanou trasu plavby podle aktuálního stavu počasí.
Nebojte, program je samozřejmě flexibilní a záleží na Vašich preferencích a okamžité náladě, nikdo Vás nebude nutit dodržet „jízdní řád“ ani „jídelníček“, ale bez těchto informací by posádka nemohla naplánovat dodávku surovin s ohledem na plánovanou trasu. Většina kuchařů / hostesek má totiž svoje oblíbené místní dodavatele, rybáře a pěstitele, kterým naprosto důvěřuje a kteří se naopak svým váženým odběratelům snaží maximálně vyhovět a dodávka na palubu je přesně naplánována. Samozřejmě, že posádka umí zajistit zásobování všude po trase plavby, ale je to čas a starost navíc a pokud může využít prověřené zdroje, vždy to preferují.
Tip: Pokud Vás to zajímá, požádejte posádku, jestli se nemůžete v rámci plavby k některému z dodavatelů zajít podívat. Z vlastní zkušenosti víme, že návštěva sadů, vinic, chovů zvířat, nebo vyjížďka pro čerstvý úlovek s rybáři může být velice zajímavým zážitkem!
Většinou posádka, nebo agent zajistí Vaši dopravu z letiště spolupracujícím taxikářem, minibusem apod. Výhodné je to pro případ, že třeba Vaše děti zapomenou v taxíku nový mobil, protože řidič ví koho vezl a kam se vrátit, případně se domluví s posádkou na předání. Při nalodění Vám posádka pomůže se zavazadly a podle dohody je připraveno drobné občerstvení, případně jídlo a jakmile budete připraveni, může kapitán vyplout, přitom bude na krátký čas potřebovat pomoc hostesky, ale hned se Vám zase bude věnovat.
Kapitán má na starosti plavbu, péči o jachtu, provoz motorového člunu s vodními atrakcemi apod. a velmi často pomáhá hostesce podávat připravené dobroty, aby je mohla servírovat. Pokud je na palubě kuchař, věnuje se čistě vaření a nakupování surovin, může ale pomáhat i kapitánovi, případně hostesce. Hosteska má na starosti přípravu (pokud není na palubě kuchař) a servírování jídla, úklid společných prostor i Vašich kajut a koupelen (hotelový servis), který probíhá diskrétně třeba po snídani, když plavete v moři, jedete na výlet na pevninu apod.
Místo na kotvení vybírá kapitán podle Vašich preferencí, velkou výhodou jachet s posádkou je silný a velký člun, který vždy na palubě bývá. Proto když nebudete chtít, nemusíte kotvit v hlučném městečku, ale nedaleké klidné zátoce a kapitán Vás na večeři do města zaveze člunem a až budete chtít z baru zpět, zavoláte mu a přijede pro Vás. Neuteče Vám ani večer v kouzelném přístavu, ani ranní koupání v klidné zátoce. Stejně tak se dá domluvit, že posádka brzy ráno vypluje z přístavu někam do zátoky a tam nachystá snídaní na čas, kdy vstáváte, nebo naopak.
To zní velice lákavě, nebo ne? Tak neváhejte a sdělte nám svoje představy o Vaší plavbě na jachtách s posádkou!
Yachting revue 7/2014
Charter 2018
Jsme profesionálové v jachtingu.
Prodáváme jachty a staráme se o ně. Zajišťujeme chartery a služby pro jachting.
Děláme co nás baví a čemu rozumíme.
774 812 446
info@altumare.cz
Veveří 456/9, 602 00 Brno
Olympic Marina, Lavrio, Řecko
© 2023 Altumare, s.r.o.
Tento web vytvořil a spravuje sociální podnik PTL, s.r.o.