Specialista na katamarany a Řecko

Plněná rajčata a žampióny

Plněná rajčata a žampiony III.

„Gemista“ znamená v řečtině „plněná“ a je to jedno z nejoblíbenějších řeckých jídel. Plnit můžete od rajčat přes papriky, lilky i žampióny. Pokud si chcete přivolat prázdninovou pohodu na lodi a dobře se u toho najíst – vyzkoušejte náš recept na plněná rajčata a žampióny.

Pro 6člennou posádku:

Nejdřív si připravíme kuskus. Použijeme oproti návodu asi o 1/4 více vody, protože chceme mít kuskus vláčnější. Do vroucí vody přidáme kromě soli ještě navíc trochu chilli a oregána na ochucení kuskusu.

Mezitím co necháme kuskus odstát pod pokličkou, odřízneme vrchní části rajčat, které dáme stranou, protože je na závěr použijeme jako poklop. Z rajčat vydlabeme dužinu, nakrájíme a vmícháme do hotového kuskusu. Feta sýr rozdrobíme na malé hrudky. Oloupeme si žampiony a vyndáme z nich celou nožičku. Cibuli si nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme plochou hranou nože a nakrájíme najemno.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na němž necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme česnek a ještě minutu restujeme. Vmícháme kuskus s feta sýrem a dochutíme oreganem, chilli a citronovou kůrou. Směsí naplníme žampiony a rajčata, navrch nameleme parmezán a zakápneme je lehce olivovým olejem. Rajčata přikryjeme odkrojeným vrškem a můžeme dát péct do trouby zhruba na 30-45 minut.

Jaká vína se hodí k tomuto jídlu?

(Po kliku na název vína se zobrazí další recepty, které se k tomuto vínu hodí.)

Sdílejte tento recept:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest