Domů » Recepty » Hovězí steak na lůžku ze zelného salátu s hlívou ústřičnou

Hovězí steak na lůžku ze zelného salátu s hlívou ústřičnou

Hovězí steak na lůžku ze zelného salátu s hlívou ústřičnou
Základem dobrého steaku je primárně kvalitní vyzrálé maso. Tohle hovězí pochází konkrétně z řeckého ostrova Kea, kde jsme se sami přesvědčili, že v dobrém řeznictví není problém takové maso sehnat. 

Pracovní postup:

Plátky hovězího vytáhneme z ledničky, posypeme tymiánem, okořeníme a necháme odpočívat. U všech druhů masa je totiž důležité, aby bylo maso ohřáté na pokojovou teplotu v momentě, kdy ho začneme tepelně upravovat. Nesmí být studené z ledničky.

Mezitím si připravíme zelný salát. Zelí nakrájíme najemno a dáme do mísy, kde ho smícháme s olivovým olejem a jogurtem do požadované konzistence. Dochutíme pepřem, solí a bylinkami.

Hlívu ústřičnou nakrájíme, posypeme tymiánem a osolíme. Na pánvi necháme rozpustit máslo. Hlívu restujeme, než zvláční a přemístíme na plech do trouby, kde ji udržujeme teplou, než si připravíme steaky.

Na steaky rozpálíme pánev na vyšším plamenu. Opečeme z každé strany dle požadovaného stupně propečení. Steaky položíme na hlívu ústřičnou a necháme je odpočinout v troubě. Mezitím lehce zredukujeme omáčku, dochutíme, a nakonec v ní necháme rozpustit plátek másla.

Steaky nakrájíme na plátky a naaranžujeme na lůžko ze zelného salátu.

My jsme podávali s červeným vínem z malé rodinné farmy na ostrově Kea. Farma se jmenuje Red Tractor Farm a každý rok vyrobí jen okolo 2000 lahví červeného z místní specifické odrůdy. Celá produkce je bio, ceny jsou velmi příznivé a je možné domluvit soukromou prohlídku farmy.

Jinak doporučujeme podávat s robustními červenými víny jako Cabernet Sauvignon, Malbec nebo řecké Xinomavro. Pokud byste chtěli experimentovat, tak sáhněte po německém Ryzlinku. 

Pro 6člennou posádku:

Podobné články

Pražma
Pražma

V dnešním seriálu o vaření na lodi se budeme věnovat přípravě mořských ryb. Mezi nejsnadněji dostupné patří pražmy, které jsou velmi jednoduché na přípravu, nevypadají nijak exoticky, takže neodradí ani zdrženlivější strávníky. Navíc jsou dost velké, aby v nich nebyly malé kosti,  přitom dost malé, aby se daly snadno připravit v podmínkách běžné lodní kuchyně.

Pokračovat ve čtení
Kuřecí stifado
Stifado

Stifado je velmi univerzální a chutný pokrm, který se v Řecku připravuje na mnoho způsobů z nejrůznějších druhů masa.

My si dnes připravíme kuřecí stifado, což je velmi jednoduchá a rychlá varianta, protože se kuřecí maso nemusí nákladat den dopředu tak jako hovězí či jehněčí nebo bez naložení vařit zase o hodně déle, aby bylo maso měkké. Navíc se na lodi můžete rozhodnout, zda maso necháte dusit na plotně nebo vám bude příjemnější stifado upéct v troubě.

Pokračovat ve čtení
Langusty na Kubě
Langusty na kubánský způsob

Kdo z jachtařů gurmánů se ještě nestihl na Kubu podívat, neměl by váhat! Kuba mění svou tvář a směna langust za pár lahví rumu už brzy může být minulostí.

Podělíme se s vámi o skvělý recept na přípravu „kubánských“ langust, kterou nám prozradili místní rybáři. Jednoduché, rychlé a dokonalé.

Pokračovat ve čtení

Kontaktujte nás

Jsme tu, abychom plnili Vaše jachtařská přání.
Napište nám o nich.