Stařené hovězí maso již přestává být problém sehnat v dobrých řeznictvích po celé Evropě. Takto připravené maso je pak šťavnaté a plné chuti, proto ho není potřeba nijak složitě dochucovat. Stačí sůl, pepř a snítka čerstvých bylinek.
Pro 6člennou posádku:
- 900 g stařeného hovězího předního (namleto nahrubo)
- 3 červené papriky
- 200 g feta sýru
- 1 cibule
- Olivový olej
-
Bylinky
(např. oregano, rozmarýn, tymián) - Sůl, pepř, chilli
- 400g čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 1 cibulka
- 20 g másla
- 0,1 dcl vody
Papriku rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Ochutíme olivovým olejem, chilli a solí a grilujeme nebo pečeme cca 10 minut.
Na másle orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme česnek a špenát a zalijeme vodou, spaříme, zakrémujeme máslem a solíme. Špenát je hotový během 2-3 minut (jakmile listy zvadnou).
Cibulku nakrájíme najemno a promícháme s masem a bylinkami. Osolíme, opepříme, jemně potřeme olivovým olejem a vytvarujeme burgery. Grilujeme cca 8 minut z každé strany. Podáváme na špenátovém lůžku a zdobíme pečenou paprikou a sýrem feta.
Doporučujeme podávat s lehčím červeným např. z odrůd Pinot Noir či Merlot. My jsme volili mezi řeckými víny, protože tento recept vznikal v rámci kurzu vaření na lodi ve spolupráci se školou vaření Olakala a sáhli jsme tak po řecké tradiční odrůdě Agiorgitiko od vinařství Domaine Vassiliou. Doporučujeme víno Nemea Vasilliou nebo růžové víno Astra, které si díky své bohaté intenzitě také skvěle poradí s výraznou chutí hovězího.