Pro 6člennou posádku:
- 400 gr kuřecího masa
- konzerva stříbrných cibulek
- konzerva krájených rajčat
- 2 dl červeného vína (ideálně to stejné, jaké k tomu později budete pít)
- 3 velká rajčata
- 3 stroužky česneku
- 2 červené cibule
- 1 zlatá cibule
- 1-2 lžíce koření na stifado
- olivový olej
Maso opláchneme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Posypeme ho směsí na stifado a dbáme na to, abychom ze směsi vyndali na maso i bobkový list. Pokud jste vytáhli poslední, tak vždy do směsi doplňte pro příští použití. Česnek oloupeme a rozdrtíme plochou hranou nože. Červené cibule nakrájíme nahrubo, zlatou cibuli a rajčata na větší klínky. Maso osmahneme na olivovém oleji. V případě, že jste se rozhodli pro pečení, tak na pánvi.
Když ho budeme dusit, tak osmahněte maso rovnou v hrnci. Přidáme čestvou cibuli a česnek a 2-3 minuty restujeme. Přidáme nakrájená rajčata a vše zalijeme vínem a počkáme, až se víno trochu vyvaří. Poté už jen přidáme konzervovaná rajčata, stříbrné cibulky a můžeme dát péct nebo dusit na mírném ohni na 30-60 minut.
Univerzálnost stifada se projevuje taktéž ve způsobu podávání. Je výborné jak samo o sobě, tak podávané s bagetou, rýží či těstovinovou rýží. Další variantou je také oloupat malé brambory, nakrájet je na klínky a přidat je do stifada před tím, než ho začneme dusit či péct.
Tip: Koření na stifado si většinou vozím z Řecka, protože je výborně namíchané, ale dá se koupit i v řeckých prodejnách v Česku. A i když normálně namíchané směsy nepoužívám, tak v tomto případě jsem přesvědčená , že namíchaná směs není na úkor kvality. Směs si ale můžete připravit také doma podle své chuti.