Domů » Recepty » Ryba St. Pierre a pečená pražma královská

Ryba St. Pierre a pečená pražma královská

Ryba St. Pierre a pražma královská
St. Pierre (John Dory nebo také Pilobřich ostnitý) je oblíbenou rybou zejména ve Francii, ale v rybárnách mimo Francii je také běžně k sehnání. K této rybě se váže pověst o sv. Petrovi, který údajně vytáhl zlatou minci z tlamy ryby a zanechal na jejím těle otisk prstu – viditelná černá tečka na těle.

Obě ryby očistíme a nasolíme. My jsme zkombinovali pražmu s rybou St. Pierre, abychom porovnali maso obou ryb připravené na stejný způsob.

Ryby krátce osmažíme na pánvi z obou stran na olivovém oleji. Připravíme si pekáč, kam ryby po osmažení přemístíme a v té stejné pánvi následně připravíme omáčku.

Nejprve na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, olivy, kapary i listy a podlijeme vínem. Necháme víno lehce vyvařit a přidáme rajčata rozkrojená napůl. Celou směs necháme na mírném ohni, než rajčata pustí šťávu. Následně celou směsí zalijeme obě dvě ryby a necháme dopéct v troubě.

Podáváme s čerstvou bagetkou a vínem odrůdy Assyrtiko, kterým jsme podlévali omáčku. Assyrtiko je výborná odrůda pro podmínky Řecka, protože neztrácí kyseliny při zrání tak rychle jako jiné odrůdy a zachovává si tak svěží a minerální profil. Doporučujeme například např. z vinařství Domaine Papagiannakos, jehož návštěvu Vám umíme zajistit po cestě z Athénského letiště do Olympic Mariny.  

Pro 6člennou posádku:

Podobné články

Pražma
Pražma

V dnešním seriálu o vaření na lodi se budeme věnovat přípravě mořských ryb. Mezi nejsnadněji dostupné patří pražmy, které jsou velmi jednoduché na přípravu, nevypadají nijak exoticky, takže neodradí ani zdrženlivější strávníky. Navíc jsou dost velké, aby v nich nebyly malé kosti,  přitom dost malé, aby se daly snadno připravit v podmínkách běžné lodní kuchyně.

Pokračovat ve čtení
Kuřecí stifado
Stifado

Stifado je velmi univerzální a chutný pokrm, který se v Řecku připravuje na mnoho způsobů z nejrůznějších druhů masa.

My si dnes připravíme kuřecí stifado, což je velmi jednoduchá a rychlá varianta, protože se kuřecí maso nemusí nákladat den dopředu tak jako hovězí či jehněčí nebo bez naložení vařit zase o hodně déle, aby bylo maso měkké. Navíc se na lodi můžete rozhodnout, zda maso necháte dusit na plotně nebo vám bude příjemnější stifado upéct v troubě.

Pokračovat ve čtení
Langusty na Kubě
Langusty na kubánský způsob

Kdo z jachtařů gurmánů se ještě nestihl na Kubu podívat, neměl by váhat! Kuba mění svou tvář a směna langust za pár lahví rumu už brzy může být minulostí.

Podělíme se s vámi o skvělý recept na přípravu „kubánských“ langust, kterou nám prozradili místní rybáři. Jednoduché, rychlé a dokonalé.

Pokračovat ve čtení

Kontaktujte nás

Jsme tu, abychom plnili Vaše jachtařská přání.
Napište nám o nich.