Naplňujeme vaše jachtařské sny

Domů » Recepty » Plněná rajčata a žampióny

Plněná rajčata a žampióny

Plněná rajčata se žampiony
„Gemista“ znamená v řečtině „plněná“ a je to jedno z nejoblíbenějších řeckých jídel. Plnit můžete od rajčat přes papriky, lilky i žampióny. Pokud si chcete přivolat prázdninovou pohodu na lodi a dobře se u toho najíst – vyzkoušejte náš recept na plněná rajčata a žampióny.

Pracovní postup:

Nejdřív si připravíme kuskus. Použijeme oproti návodu asi o 1/4 více vody, protože chceme mít kuskus vláčnější. Do vroucí vody přidáme kromě soli ještě navíc trochu chilli a oregána na ochucení kuskusu.

Mezitím co necháme kuskus odstát pod pokličkou, odřízneme vrchní části rajčat, které dáme stranou, protože je na závěr použijeme jako poklop. Z rajčat vydlabeme dužinu, nakrájíme a vmícháme do hotového kuskusu. Feta sýr rozdrobíme na malé hrudky. Oloupeme si žampiony a vyndáme z nich celou nožičku. Cibuli si nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme plochou hranou nože a nakrájíme najemno.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na němž necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme česnek a ještě minutu restujeme. Vmícháme kuskus s feta sýrem a dochutíme oreganem, chilli a citronovou kůrou. Směsí naplníme žampiony a rajčata, navrch nameleme parmezán a zakápneme je lehce olivovým olejem. Rajčata přikryjeme odkrojeným vrškem a můžeme dát péct do trouby zhruba na 30-45 minut.

Pro 6člennou posádku:

Podobné články

Pražma
Pražma

V dnešním seriálu o vaření na lodi se budeme věnovat přípravě mořských ryb. Mezi nejsnadněji dostupné patří pražmy, které jsou velmi jednoduché na přípravu, nevypadají nijak exoticky, takže neodradí ani zdrženlivější strávníky. Navíc jsou dost velké, aby v nich nebyly malé kosti,  přitom dost malé, aby se daly snadno připravit v podmínkách běžné lodní kuchyně.

Pokračovat ve čtení
Kuřecí stifado
Stifado

Stifado je velmi univerzální a chutný pokrm, který se v Řecku připravuje na mnoho způsobů z nejrůznějších druhů masa.

My si dnes připravíme kuřecí stifado, což je velmi jednoduchá a rychlá varianta, protože se kuřecí maso nemusí nákladat den dopředu tak jako hovězí či jehněčí nebo bez naložení vařit zase o hodně déle, aby bylo maso měkké. Navíc se na lodi můžete rozhodnout, zda maso necháte dusit na plotně nebo vám bude příjemnější stifado upéct v troubě.

Pokračovat ve čtení
Langusty na Kubě
Langusty na kubánský způsob

Kdo z jachtařů gurmánů se ještě nestihl na Kubu podívat, neměl by váhat! Kuba mění svou tvář a směna langust za pár lahví rumu už brzy může být minulostí.

Podělíme se s vámi o skvělý recept na přípravu „kubánských“ langust, kterou nám prozradili místní rybáři. Jednoduché, rychlé a dokonalé.

Pokračovat ve čtení

Kontaktujte nás

Jsme tu, abychom plnili Vaše jachtařská přání.
Napište nám o nich.