Příprava receptu je trochu zdlouhavá, a tak přichází většinou na řadu v případě špatného počasí a plavbě na katamaránu, kde se příprava jídel v salonku mění ve společenskou činnost. Případně se tímto v Česku dají na chvíli utlumit abstinenční příznaky, když Vám schází plavení v řeckých vodách.
Filo těsto se dá běžně koupit v řeckých potravinách v Česku a musím říct, že se spanakotirópitou to nemám tak jak s ouzem, které si stejně nejvíc vychutnám v Řecku na lodi a v Česku ta mořská atmosféra prostě chybí.
Pro 6člennou posádku:
- 1 Phyllo těsto (cca 450g - většinou 12 plátku)
- 500g špenátu
- 500 ml mléka
- 300g feta sýru
- 2 vajíčka
- 2-3 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky kopru
- 100g másla
- olivový olej
- muškátový oříšek, sůl, pepř
- masová verze: 500gr mletého hovězího
Cibuli, česnek a kopr nakrájíme najemno. Česnek před krájením rozmáčkneme plochou stranou nože. Špenát omyjeme, odděláme z něj stonky a nahrubo ho nasekáme. Feta sýr rozdrobíme rukou.
Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli, až zesklovatí přidáme česnek, chvíli mícháme a dáváme si pozor, aby nezhořkl. Poté přidáme špenát jen na 1-2 minuty, aby pouze lehce zvadnul. Směs přendáme do mísy, kde vmícháme feta sýr, vajíčka, kopr, mléko a dochutíme solí, pepřem a troškou nastrouhaného muškátového oříšku.
V případě, že jste se rozhodli udělat verzi s masem, tak na pánvičce osmahneme mleté maso, okořeněné pepřem a solí a poté ho vmícháme do směsi.
Důležité je správně pracovat s phyllo těstem. Je velmi tenké a rychle vysychá, proto je nutné si vše připravit, než ho vytáhneme z ledničky. V momentě, kdy máme připravenou směs, rozpuštěné máslo a olejem vytřenou zapékací mísu, můžeme těsto vytáhnout a začít. Plát phyllo těsta položíme do mísy, přičemž vůbec nevadí, když plát na stranách přesahuje mísu a potřeme máslem tu část, která nepřesahuje. Položíme celkem 6 vstev, které poctivě pokaždé potřeme máslem, než položíme další vrstvu. Je dobré měnit úhly pokládání těsta, aby těsto přesahovalo na jiných místech. Na poslední potřenou vstrvu rozprostřeme směs a začneme ji přikrývat přesahujícími pláty, přičemž opět důkladně potíráme. Poté položíme zbývající (potřené) pláty těsta a uplně vrchni vrstvu potřeme olejem.
Spanakotirópitu dáme péct zhruba na 45-60 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Až je těsto dozlatova vyndáme a podáváme buďjako teplé nebo studené, na snídani či na večeři,.. v tom spočívá všestrannost Spanakotirópity.
Tip: Ideální je velmi ostrým nožem lehce přejet vrchní vrstvu těsta do tvaru požadovaných porcí, protože se poté špatně krájí, ale dejte pozor, abyste těsto neprokrojili až na směs.
Párování s vínem: Doporučujeme aromatické odrůdy typu mezinárodního Sauvignon Blanc nebo řeckého Moschofilera.
Text a foto: Michaela Kapičková