Domů » Recepty » Stifado

Stifado

Kuřecí stifado
Stifado je velmi univerzální a chutný pokrm, který se v Řecku připravuje na mnoho způsobů z nejrůznějších druhů masa. My si dnes připravíme kuřecí stifado, což je velmi jednoduchá a rychlá varianta, protože se kuřecí maso nemusí nákladat den dopředu tak jako hovězí či jehněčí nebo bez naložení vařit zase o hodně déle, aby bylo maso měkké. Navíc se na lodi můžete rozhodnout, zda maso necháte dusit na plotně nebo vám bude příjemnější stifado upéct v troubě.

Pro 6člennou posádku:

Maso opláchneme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Posypeme ho směsí na stifado a dbáme na to, abychom ze směsi vyndali na maso i bobkový list. Pokud jste vytáhli poslední, tak vždy do směsi doplňte pro příští použití. Česnek oloupeme a  rozdrtíme plochou hranou nože. Červené cibule nakrájíme nahrubo, zlatou cibuli a rajčata na větší klínky. Maso osmahneme na olivovém oleji. V případě, že jste se rozhodli pro pečení, tak na pánvi.

Když ho budeme dusit, tak osmahněte maso rovnou v hrnci. Přidáme čestvou cibuli a česnek a 2-3 minuty restujeme. Přidáme nakrájená rajčata a vše zalijeme vínem a počkáme, až se víno trochu vyvaří. Poté už jen přidáme konzervovaná rajčata, stříbrné cibulky a můžeme dát péct nebo dusit na mírném ohni na 30-60 minut.

Univerzálnost stifada se projevuje taktéž ve způsobu podávání. Je výborné jak samo o sobě, tak podávané s bagetou, rýží či těstovinovou rýží. Další variantou je také oloupat malé brambory, nakrájet je na klínky a přidat je do stifada před tím, než ho začneme dusit či péct.

Tip: Koření na stifado si většinou vozím z Řecka, protože je výborně namíchané, ale dá se koupit i v řeckých prodejnách v Česku. A i když normálně namíchané směsy nepoužívám, tak v tomto případě jsem přesvědčená , že namíchaná směs není na úkor kvality. Směs si ale můžete připravit také doma podle své chuti.

Podobné články

Pražma
Pražma

V dnešním seriálu o vaření na lodi se budeme věnovat přípravě mořských ryb. Mezi nejsnadněji dostupné patří pražmy, které jsou velmi jednoduché na přípravu, nevypadají nijak exoticky, takže neodradí ani zdrženlivější strávníky. Navíc jsou dost velké, aby v nich nebyly malé kosti,  přitom dost malé, aby se daly snadno připravit v podmínkách běžné lodní kuchyně.

Pokračovat ve čtení
Langusty na Kubě
Langusty na kubánský způsob

Kdo z jachtařů gurmánů se ještě nestihl na Kubu podívat, neměl by váhat! Kuba mění svou tvář a směna langust za pár lahví rumu už brzy může být minulostí.

Podělíme se s vámi o skvělý recept na přípravu „kubánských“ langust, kterou nám prozradili místní rybáři. Jednoduché, rychlé a dokonalé.

Pokračovat ve čtení
Řecko - trh s ovocem a zeleninou
Velikonoční jehně s vůní moře

Řecko je země svátků. Každý den je někde v Řecku svátek, který je doprovázen nějakým speciálním jídlem. Ovšem nejdůležitějším celonárodním náboženským svátkem jsou pro Řeky bezpochyby velikonoce, které příchází spolu s vůní jara a pečeného jehněčího.

Vybrali jsme pro vás náš nejoblíbenější  recept na jehněčí nožku nadívanou ančovičkami, kterou na jednom z našich prvních kurzů vaření na lodi připravoval šéfkuchař Michal Göth. Tradiční velikonoční jehně je ale v Řecku rožněné vcelku. U ohně se pak zpívá, tančí a slaví.

Pokračovat ve čtení

Kontaktujte nás

Jsme tu, abychom plnili Vaše jachtařská přání.
Napište nám o nich.