Pro 6člennou posádku:
- 500gr řeckého 10% jogurtu
- 1 velká okurka nebo 3 menší
- 3 stroužky česneku
- olivový olej
- 3 snítky kopru
- citron
- sůl, pepř
Okurku oloupeme tzv. na zebru tak, že vždy jeden pruh oloupeme a druhý necháme. Následně okurku rozkrojíme na polovinu. Lžičkou vydlabeme dužinu (nevyhazujeme můžeme použít na drink viz tipy). Okurku do tzatziků nikdy nestrouháme, ale vždy krájíme nadrobno! Nastrouhaná okurka totiž pouští moc vody a tzatziky pak ztrácí chuť. Česnek oloupáme a nakrájíme nadrobno. Nakrájíme si množství kopru dle chuti , my dáváme zhruba 3 snítky. Jogurt přemístíme do mísy a všechny nakrájené ingredience. Promícháme, zalijeme olivovým olejem, opepříme osolíme a dochutíme šťávou z citronu. Tzatziky jsou nejlepší druhý den, kdy jsou správně uleželé.
Tip: Když přidáte vydlabanou dužinu do vody s plátky citronu, vznikne velmi osvěžující a chutný nealko drink. Komu se nelíbí nealko varianta, voda se dá snadno vyměnit za tonic a přidat gin.