Pracovní postup:
Plátky hovězího vytáhneme z ledničky, posypeme tymiánem, okořeníme a necháme odpočívat. U všech druhů masa je totiž důležité, aby bylo maso ohřáté na pokojovou teplotu v momentě, kdy ho začneme tepelně upravovat. Nesmí být studené z ledničky.
Mezitím si připravíme zelný salát. Zelí nakrájíme najemno a dáme do mísy, kde ho smícháme s olivovým olejem a jogurtem do požadované konzistence. Dochutíme pepřem, solí a bylinkami.
Hlívu ústřičnou nakrájíme, posypeme tymiánem a osolíme. Na pánvi necháme rozpustit máslo. Hlívu restujeme, než zvláční a přemístíme na plech do trouby, kde ji udržujeme teplou, než si připravíme steaky.
Na steaky rozpálíme pánev na vyšším plamenu. Opečeme z každé strany dle požadovaného stupně propečení. Steaky položíme na hlívu ústřičnou a necháme je odpočinout v troubě. Mezitím lehce zredukujeme omáčku, dochutíme, a nakonec v ní necháme rozpustit plátek másla.
Steaky nakrájíme na plátky a naaranžujeme na lůžko ze zelného salátu.
My jsme podávali s červeným vínem z malé rodinné farmy na ostrově Kea. Farma se jmenuje Red Tractor Farm a každý rok vyrobí jen okolo 2000 lahví červeného z místní specifické odrůdy. Celá produkce je bio, ceny jsou velmi příznivé a je možné domluvit soukromou prohlídku farmy.
Jinak doporučujeme podávat s robustními červenými víny jako Cabernet Sauvignon, Malbec nebo řecké Xinomavro. Pokud byste chtěli experimentovat, tak sáhněte po německém Ryzlinku.