fbpx

Specialista na katamarany a Řecko

Aby vám na lodi chutnalo

Platýs s krémovou omáčkou

Platýs je vyhledávanou rybou pro své jemné a libové maso, které je vhodné téměř pro všechny druhy úprav v kuchyni. Často je podáván s jemnými krémovými omáčkami, které podtrhnou jeho chuť

Pro 8člennou posádku:

Omáčka k rybě:

Rybu osolíme, opepříme. Zeleninu nakrájíme na nudličky. Nejdřív na másle orestujeme na nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme nudličky pórku, osolíme, opepříme,  a naplníme jimi rybu. Vytvoříme rolky.

Ty položíme na napařovací hrnec a cca 10 minut napařujeme. Před podáváním lehce podlejeme olivovým olejem nebo omáčkou. Můžeme podávat s čerstvou bagetou nebo pečenými malými bramborami.

Do vodní lázně vložíme mísu s polovinou rybího vývaru, žloutky a citronovou šťávu. Za stálého šlehání prohřejeme, až omáčka zhoustne. Podle konzistence přidáváme další lžíce vývaru. Pak přidáme zakysanou smetanu a bylinky, prohřejeme, solíme a opepříme.

Doporučujeme podávat s bílým vínem – např. Pinot Blanc, Chardonnay nebo elegantní vína z řecké odrůdy Malagouzia (např. z vinařství Domaine Papagiannakos, jehož návštěvu Vám umíme zajistit po ceste z Athénského letiště do Olympic Mariny).

Podívejte se na další recepty: