Specialista na katamarany a Řecko

SPANAKOTIRÓPITA – řecký sýrovo-špenátový koláč

Spanakotiropita
Spanakotirópita

SPANAKOTIRÓPITA (σπανακόπιτα) – křehký slaný koláč z řeckých pekáren je naše oblíbená a nejen snídaňová pochoutka.

Pro 6člennou posádku:

Příprava receptu je trochu zdlouhavá, a tak přichází většinou na řadu v případě špatného počasí a plavbě na katamaránu, kde se příprava jídel v salonku mění ve společenskou činnost. Případně se tímto v Česku dají na chvíli utlumit abstinenční příznaky, když Vám schází plavení v řeckých vodách.

Filo těsto se dá běžně koupit v řeckých potravinách v Česku a musím říct, že se spanakotirópitou to nemám tak jak s ouzem, které si stejně nejvíc vychutnám v Řecku na lodi a v Česku ta mořská atmosféra prostě chybí.

Postup:

Cibuli, česnek a kopr nakrájíme najemno. Česnek před krájením rozmáčkneme plochou stranou nože. Špenát omyjeme, odděláme z něj stonky a nahrubo ho nasekáme. Feta sýr rozdrobíme rukou.

Do pánve nalijeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli, až zesklovatí přidáme česnek, chvíli mícháme a dáváme si pozor, aby nezhořkl. Poté přidáme špenát jen na 1-2 minuty, aby pouze lehce zvadnul. Směs přendáme do mísy, kde vmícháme feta sýr, vajíčka, kopr, mléko a dochutíme solí, pepřem a troškou nastrouhaného muškátového oříšku.

V případě, že jste se rozhodli udělat verzi s masem, tak na pánvičce osmahneme mleté maso, okořeněné pepřem a solí a poté ho vmícháme do směsi.

Důležité je správně pracovat s phyllo těstem. Je velmi tenké a rychle vysychá, proto je nutné si vše připravit, než ho vytáhneme z ledničky. V momentě, kdy máme připravenou směs, rozpuštěné máslo a olejem vytřenou zapékací mísu, můžeme těsto vytáhnout a začít. Plát phyllo těsta položíme do mísy, přičemž vůbec nevadí, když plát na stranách přesahuje mísu a potřeme máslem tu část, která nepřesahuje. Položíme celkem 6 vstev, které poctivě pokaždé potřeme máslem, než položíme další vrstvu. Je dobré měnit úhly pokládání těsta, aby těsto přesahovalo na jiných místech. Na poslední potřenou vstrvu rozprostřeme směs a začneme ji přikrývat přesahujícími pláty, přičemž opět důkladně potíráme. Poté položíme zbývající (potřené) pláty těsta a uplně vrchni vrstvu potřeme olejem.

Spanakotirópitu dáme péct zhruba na 45-60 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Až je těsto dozlatova vyndáme a podáváme buďjako teplé nebo studené, na snídani či na večeři,.. v tom spočívá všestrannost Spanakotirópity.

Tip: Ideální je velmi ostrým nožem lehce přejet vrchní vrstvu těsta do tvaru požadovaných porcí, protože se poté špatně krájí, ale dejte pozor, abyste těsto neprokrojili až na směs.

Párování s vínem: Doporučujeme aromatické odrůdy typu mezinárodního Sauvignon Blanc nebo řeckého Moschofilera.

Text a foto: Michaela Kapičková

Jaká vína se hodí k tomuto jídlu?

(Po kliku na název vína se zobrazí další recepty, které se k tomuto vínu hodí.)

Sdílejte tento recept:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest